jezo píše:
Keď spomínam puklice, manželka v telke zahliadla rozhovor s nejakým citrusárom (vraj označovaný ako král českých citrusárov), kde spomínal ochranu rastlín nejakým olejom. Nepamätá si na to niekto? Rád by som si to pozrel...
Miro píše:
Ja som to sice nevidel, ale z olejovych pripravkov ja osobne mam vyskusane BIO karanimba (nimbovy olej) Rock-efect a NeemAzal, co je najdrahsi pripravok (10-12 eur za 100ml) ale zda sa ze funguje na vsetko a je to biologicke.
Ja som mal z manželkinho popisu pocit, že nešlo o komerčne predávany výrobok, preto ma to zaujalo.
Predvlani to vyzeralo, ze som sa zbavil puklíc, takže som sa pokúsil bojovať so sviluškami bio spôsobom. Najskôr som si v decembri objednal v biotomale roztoča typhlodromus pyri. Namiesto februára ho posielali v apríli (vraj slabá zima a nenaliezali do plstí). Podľa mňa aj tak poslali prázdne plste. Ani na malých rastlinách sa nič, čo by svilušky likvidovalo neobjavilo. V lete som teda ešte skúsil phytoseiulus persimilis, aj keď som podľa popisu tušil, že je to slepá cesta. Tentokrát som ich naozaj živé videl, ale do týždna boli zrejme všetky K.O. Je to tak hákliva potvorka na teplotu aj na vlhkosť, že neverím, že s tým niekto v našich končinách dokáže existovať (boli tu také reči, že ich majú v Adave). Potom som už fungoval len ostrekovaním listov prúdom vody a sem tam strekol boroilom. Svilušky si z toho moc nerobili, ale nebola to ani katastrofa.
Lenže v októbri som zase našiel puklice, tak som teraz na jari skúsil druhý pokus o ich likvidáciu. 3x v 10 dňových inervaloch chémiou a minulý víkend ešte rockeffect. Nerobím si ilúzie, kedže to už mám moc veľké (na obojstranný postrek potrebujem rozrobiť 15L), ale skúsiť to človek musí...